Emigrare la ţară

Poate după atâta impozitare excesivă, viaţa în oraş va fi doar pentru bogaţi. Totuşi se pare că cei cu bani s-au mutat încet, încet la ţară, în comunele şi satele de pe lângă marile oraşe unde au firme sau alte activităţi.
Sunt renumite satele de pe lângă Bucureşti, pline de VIP-uri, care în unele cazuri trebuie să umble pe uliţe în cizme de cauciuc la o mică ploaie de vară. Soluţia ar fi ca exodul început de Ceauşescu să se termine şi cei care nu îşi au locul în oraşe să meargă înapoi la origini, adică la ţară, unde viaţa e ieftină, nu sunt atâtea taxe ca şi în oraşe, aglomeraţiile ar fi o amintire, benzina care se va tot scumpi ne va face ecologişti, şi centrele oraşelor vor deveni numai pietonale.
La ţară se poate munci decent, dacă ne uităm la Belgia, Franţa, Germania, Spania care au nişte zone rurale extraordinare, cu ferme întinse pe câteva hectare, dar voinţă nu prea este, începând cu educaţia care te învaţă multe dar nimic concret, până la românismul "lasă că merge şi aşa".
Anul 2009 a fost unul foarte prosper în sectorul agricol, dar e prea mic acest sector, sunt zeci de mii de hectare de pământ nearate. Ce ar fi fost dacă am fi avut dublu - producţie dublă, dar se poate de până la 10 ori mai mult.
Subvenţii? Asta e o glumă, preţurile sunt aceleaşi, banii se duc în contul celor care au ferme şi procesatorilor. Preţul pe raft la produsele româneşti e acelaşi ca şi fără subvenţii. Toată problema era să luăm banii de la Uniunea Europeană, dar nu am şi făcut ceva util cu ei.
Soluţia ar fi o coordonare şi educare chiar şi dacă una particulară sau neguvernamentală, fără sprijin de la stat, pentru a-i organiza pe cei care vor să lucreze pământul, optim şi în interesul lor.
Sau altă soluţie ar fi să emigrăm în altă ţară, dar care?

Comentarii